19 Mart 2013 Salı

KABURGA DOLMASI


MALZEMELER VE YAPIMI:
1 kg kuzu kol(üzerindeki sinir ve fazla yağı temizlenmiş olsun DİKKAT:YAĞLARIN HEPSİNİ ALMAYIN LEZZETİ BURDA)(kaburganın üst etli bölümünden kesiyoruz ama biribirinden ayırmıyoruz)2 corba kaşığı tereyağ,2 çorba kaşığı sıvıyağ(kızartmak için) 
İÇ PİLAV:1 tatlı kaşığı kuş üzümü(sıcak suyla yıkayın),yarım çay kaşığı tarçın,1 avuç çiğ badem(bademlerin kabuklarını soymak için kaynar suda 5 dakika bekletin kabuğunu soyup ortadan 2'ye kesin),1 tatlı kaşığı karabiber,1,5 tatlı kaşığı kimyon,1 tatlı kaşığı nane,2 su bardağı pirinç,1 orta boy soğan,1 çorba kaşığı dolmalık fıstık.1 cay bardağı sıvıyağ 
YAPIMI:Önce pilavımızı yapıyoruz.benim pilavda ölçüm 1'e 1.5'tur.yağımızı koyuyoruz soğanları minik doğrayıp yağa ekliyoruz biraz kavurup dolmalık fıstığı,bademleri,yıkanmış pirinçleri,baharatları ve suyunu ekleyip pişiriyoruz.pilavımız piştikten sonra ılınmasını bekliyoruz.kaburgayı iç pilavla dolduruyoruz (çok fazla doldurmayın)veeee geliyoruz dikiş- nakış bölümünee :)) büyük dikiş iğnesi ve pamuklu ip(ip kesinlikle polyester ve naylon olmamalı)kaburga pişerken pilavın içinden çıkmaması için sık dikmeliyiz,dikme işleminden sonra büyük bir tencereye tereyağ ve sıvıyağ koyup eritiyoruz kaburganın her yanını cevire cevire kızartıyoruz(mühürleme)(biraz meşakkatli ama değer) tenceredeki yağı döküyoruz kaburgayı koyup üstüne çıkmayacak kadar kaynar su ekliyoruz kaburganın dahada lezzetli olması için suyuna 2 adet defne yaprağı ve 1 çorba kaşığı tane karabiber,3 diş sarımsak, tuz oranını size bırakıyorum damak zevkinize göre ayarlayın.kaburgamız yaklaşık 3 saatte pişecek suyu azaldıkça kaynamış su ilavesi yapın.(kaburgayı tencereye kemikli kısım altta olacak şekilde koyun 1.5 saat bu şekılde pişsin sonra diğer tarafını çevirin1.5 saat bu tarafı pişecek(çevirirken delici bir apartla cevirmeyin çünkü delinen yer pilavın dışarı çıkmasına ve lapa olamasına neden olur.kaburgamız piştiiii.dahada lezzetli olsun mu? olsun olsunn.kaburgamızı fırın tepsisine alıyoruz suyundan 2 kepçe üzerine doküyoruz 180 derece fırında suyu çeken kadar pişiiriyoruz,LOKUM GİBİ BİR ET, AFİYET OLSUN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder