6 Şubat 2013 Çarşamba

Kolay İçli Köfte


DIŞ HARCI İÇİN:
1.5 Su bardağı ince bulgur
1 çay bardağı irmik
1 tatlı kaşığı tuz,1 tatlı kaşığı karabiber,sıcak su


İÇ HARCI İÇİN:
1.5 yemek kaşığı tereyağ-1 yemek kaşığı sıvıyağ
15O gr kıyma
3 diş sarımsak
1 büyük boy soğan
1 .5 tatlı kaşığı kuru fesleğen,1/2 çay kaşığı yenibahar
1 tatlı kaşığı karabiber,1 tatlı kaşığı toz kırm.biber,
1 çay bardağı ceviz (iri dövülmüş)
½ yemek kaşığı biber salçası,1/2 ‘den biraz fazla domates salçası ,tuz

YAPILIŞI:
İÇ HARCI: yağ,soğan,sarımsak ve kıymayı kavuruyoruz,baharatlarıda ekliyoruz, salçaları ve en son cevizi ekleyip harcı önce oda ısısında sonrada buzdolabında soğutuyoruz.
DIŞ HARCI:Tüm malzemeyi harmanlıyoruz ve üzerini geçecek kadar sıcak su koyup ağzını kapatıyoruz.15-20 dakika sonra karışımı yoğuruyoruz ½ su bardağı kaynar suyu ilave edip tekrar yoğuruyoruz (hamur gibi bir kıvam almalı)
Elimizi ıslatıp harçdan cevizden biraz büyük parçalar alıp ortasını çukurlaştırıp iç harcımızdan koyuyoruz ve yuvarlıyoruz.bol kızgın yağda kızartıyoruz.

Düğün Çorbası


MALZEMELER
:2 Adet kuzu yada dana Gerdan(büyük dilim)
1 dal taze biberiye
1 adet orta boy soğan
1 tatlı kaşığı sirke(biraz fazlada olabilir)
3 yemek kaşığı un

3-4 yemek kaşığı sıvıyağ,su,tuz,karabiber
3 diş sarımsak

 
YAPILIŞI:
Gerdanı yıkıyoruz,soğanı soyup ortadan 4 e bölüyoruz.düdüklü tencereye gerdanı,biberiyeyi,soğanı,tuzunu ve üzerini geçecek kadar suyunu koyup yarım saat pişiriyoruz.yağla unu kavuruyoruz ,sarımsakları minik minik doğrayıp ekliyoruz gerdanın suyundan alıp(önce suyu süzüyoruz) unlu karışıma ekiyoruz ve kaynatıyoruz etlerimizi didip suyuna ekliyouz karabiberini ve sirkeyi de ekliyoruz ,5 dakika daha kaynatıyoruz çorbamız hazırrr.AFİYET OLSUN

Nar Ekşili Kuru Patlıcan Dolması

 
MALZEMELER:Kuru patlıcan (kaynar suda 15 dakika bekletin daha sonra haşlayın,yumuşadığını anlamak için; tırnağınız patlıcana kolay batıyorsa patlıcan yumuşamış demektir
 

İÇ HARCI:1.5 su bardağı kırık pirinç,4 adet soğan, 3 diş sarımsak ,yarım çorba kaşığı biber salçası,yarım çorba kaşığı domates salçası,2 yemek kaşığı kuru nane ,1 çay kaşığı karabiber 1 kırmızı biber(toz)tuz,1 2 adet kesme şeker,1 çorba kaşığı nar ekşisi,sıvıyağ.
YAPILIŞI:
Soğan ve sarımsağı yemeklik doğrayıp yağda kavuruyoruz salçasını koyup yıkanmış pirinçleride ekiyoruz biraz kavurup baharatlarını da koyduktan sonra 1,5- 2 subardağı sıcak su ekleyip kısık ateşte pişiriyoruz ,nar ekşisini koyup harmanlıyoruz. Harc ılındıktan sonra patlıcanları dolduruyoruz (çok doldurmayın patlıcanlar yırtılır)patlıcanları tencereye patlıcanın alt tarafı diğer patlıcanın ağzına gelecek şekilde diziyoruz.1.5 su bardağı sıcak su 2 çorba kaşığı nar ekşisi,yarım su bardağı sıvıyağı karıştırıp patlıcanların üzerine gezdiriyoruz ,dolmaların üzerine küçük düz bir tabak yerleştirip önce yüksek sonra kısık ateşte ara sıra suyunu kontrol ederek yarım saat pişiriyoruz.
****artan iç harcınızı  buzdolabı poşetine koyup derin dondurucuda muhafaza ederseniz daha sonraki dolmalar için iç harcınız hazır olur.

2 Şubat 2013 Cumartesi

Acılı Etsiz Çiğ Köfte

Fotoğraf

MALZEMELER :

2 su bardağı çiğ köftelik bulgur,
1 demet maydanoz.
1 tatlı kaşığı tuz,
1 çorba kaşığı karabiber
1 çorba kaşığı pul biber,
1,5 çorba kaşığı isot,su
yarım çay bardağı sıvıyağ,
1 çorba kaşığı biber salçası ve domates salçası
3-4 diş sarmısak.(nar ekşisi burda ölçüyü damak zevkinize göre koyabilirsiniz)

YAPILIŞI: 

Bulguru tepsiye dökün tuzunu ilave edin.azar azar su ekleyerek bulgurlar yumuşayıncaya kadar yoğurun bulgur kıvama gelmeye başlayınca salçaları ekleyin ve (yeşillikler hariç onlar son yoğurma aşamasında dahil edilecek)sırayla diğer malzemeleri ekleyerek yoğurun.çiğ köfte istenilen kıvama gelince yeşilliklerini ilave edin ve şekil verin.afiyet olsun
 

Muzlu Kadayıf

Fotoğraf

MALZEMELER VE YAPILIŞI:

 
Muzları 2 ye kesin.elinizi ıslatıp kadayıfı elinize yayın ,muzu kadayıfa dolma sarar gibi sarın(elinizi ıslatmayı unutmayın) sardıgınız kadayıfları buzdolabında 3-4 saat bekletin ,kızgın yagda altın sarısı olana kadar kızartın.servis tabağına alıp üzerine bal gezdirin ve fındıkla süsleyin.afiyet olsun

Mercimek Salatası

Fotoğraf

MALZEMELER VE YAPILIŞI

1 su bardağı yeşil mercimek 2 adet kırmızı ve sarı biber,3 tatlı sivri biber,yarım demet taze soğan,maydanoz,dereotu,taze nane,2 yemek kaşığı nar ekşisi,yarım limonun suyu,zeytinyağı. mercimekleri haşlayın(çok haşlanmasın) diğer malzemeleri mercimeklerin büyüklüğünde doğrayın ,soğumuş mercimeklerle tüm malzemeyi harmanlayın.AFİYET OLSUN

Zeytinyağlı Pırasa

Fotoğraf
 MALZEMELER:
1kg pırasa 1 adet havuç, 1 limonun suyu, 1 tatlı kaşığı zerdeçal, 2 adet kesme şeker, 1 tatlı kaşığı tuz,1 çay bardağı zetinyağı,1 orta boy soğan ,1 su bardağına yakın su,süslemek için dereotu
YAPILIŞI:
pırasaları temizleyip,yıkıyoruz,2 parmak genişliğinde verev olarak kesiyoruz,havucu da aynı şekilde kesiyoruz.soğanı minik doğruyoruz.tencereye pırasaları düzgünce yayıyoruz,üstüne havuç,soğanıda yayıyoruz,şekeri ve tuzu ekliyoruz.su,limon suyu,zeytinyağı zerdeçalı ayrı bir yerde karıştırıp pırasaların üzerine gezdiriyoruz.kaynadıktan sonra kısık ateşte hiç karıştırmadan pişiriyoruz.soğuduktan sonra servis tabağına alıp üzerine biraz zeytinyağı gezdiriyoruz(parlak bir görüntü verir)dereotuyla süslüyoruz

Lezzetli Krepler


Fotoğraf: gelsınnn kreplerrrr
MALZEMELER:
2 yumurta,3 yemek kaşığı un,1 yemek kaşığı şeker,1 tutam tuz,1,5 su bardağı süt,(tatlı da kullanılacaksa bir parça eritilmiş tereyağ diğerleri için kullanılacaksa hamuruna biraz sıvıyağ eklenir.yağ koymazsak krepler yırtılır)tüm malzeme çırpılır ve tava biraz yağlanır tava ısındıktan sonra 1 er kepçe krep hamuru dökülür pişirilir.içine çikolata sürüp muz koyup rulo yapıp dilimleyebirsiniz iç malzemeleri çoğaltmak damak zevkinize uyan tatları birleştirerek yeni tatlar ortaya çıkarmak sizin elinizdee.AFİYETLER OLSUUUN

Kaymaklı Elma Tatlısı

Fotoğraf: KAYMAKLI ELMA TATLISI:2 elma'yı yatay olarak 2'ye bölün(çekirdeklerini çıkarın ve biraz içini oyun çıkan parçaları atmayın)kaynamış suyun içinde elmaları 5 dakika bekletin(elmaların çok yumuşamamasına dikkat edin),fırın kabına elmaları dizin elma parçalarını minik minik doğrayın ceviz ve tarçın ekleyip karıştırın.elmaların oyduğumuz bölümüne 1 'er çorba kaşığı şeker ve 2 'er kaşıkta su ekleyin cevizli karışımla ortalarını doldurun yarım çay bardağından biraz fazla suyu fırın kabına gezdirin fırınlayın(15-20 dakika)soğuduktan sonra kaymak ve naneyle süsleyip servis yapın. 
MALZEMELER VE YAPILIŞI:

2 elma'yı yatay olarak 2'ye bölün(çekirdeklerini çıkarın ve biraz içini oyun çıkan parçaları atmayın)kaynamış suyun içinde elmaları 5 dakika bekletin(elmaların çok yumuşamamasına dikkat edin),fırın kabına elmaları dizin elma parçalarını minik minik doğrayın ceviz ve tarçın ekleyip karıştırın.elmaların oyduğumuz bölümüne 1 'er çorba kaşığı şeker ve 2 'er kaşıkta su ekleyin cevizli karışımla ortalarını doldurun yarım çay bardağından biraz fazla suyu fırın kabına gezdirin fırınlayın(15-20 dakika)soğuduktan sonra kaymak ve naneyle süsleyip servis yapın.(Elma adedini kişi sayısına göre ayarlayabilirsiniz)

Patates Püresi ve Kuzu Pirzola


Fotoğraf: PATATES PÜRESİ YATAĞINDA KUZU PİRZOLA: Patates püresi:3-4 adet orta boy patates,1 su bardağı süt,1,5 çorba kaşığı tereyağ,1 tatlı kaşığı tuz.1 çay kaşığı karabiber,yarım çay kaşığı muskat,Patatesler haşlanır,ezilir.tencerede yağı eritip patatesleri ekleyin karıştırın azar azar sütü de ekleyin baharatını da ekleyip 1-2 dakika pişirin.püremiz hazır. kuzu pirzolayıda ızgara da yada yağsız tavada pişirebilirsiniz 
MALZEMELER:
Patates püresi
3-4 adet orta boy patates,1 su bardağı süt,
1,5 çorba kaşığı tereyağ,
1 tatlı kaşığı tuz.
1 çay kaşığı karabiber,
yarım çay kaşığı muskat,

YAPILIŞI:
Patatesler haşlanır,ezilir.tencerede yağı eritip patatesleri ekleyin karıştırın azar azar sütü de ekleyin baharatını da ekleyip 1-2 dakika pişirin.püremiz hazır. kuzu pirzolayıda ızgara da yada yağsız tavada pişirebilirsiniz

Fellah Köftesi



Fotoğraf: Fellah Köftesi 
MALZEMELER:1 su bardağı köftelik bulgur
1 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı irmik
yarım çorba kaşığı tatlı biber salçası
tuz,karabiber ,yarım çay kaşığı kuru fesleğen ,su

YAPILIŞI:

Tüm malzameler hamur kıvamına gelinceye kadar(azar azar su ekleyerek)yoğrulur.fındık büyüklüğünde yuvarlaklar yapıp serçe parmağınızla ortasına bastırın,hamurun hepsini yaptıktan sonra üstünü kapatıp buzdolabında bekletin.

DOMATES SOS:3-4 tane domates(minik küp şeklinde kesilmiş)3 diş sarmısak ,2 kesme şeker,tuz,karabiber,toz kırmızı biber,biraz da kuru fesleğen,sıvıyağ,maydanoz.köfteler kaynar suda haşlanır(çok fazla karıştırmayın)haşlandıktan sonra domates sosunun içine dahil edilir 1-2 dakika sosla pişirilir.servis tabağına alınıp maydanozla süslenir

Bolenez soslu spagetti

Fotoğraf