31 Ocak 2013 Perşembe

Cevizli Un Helvası


Fotoğraf: CEVİZLİ UN HELVASI 


MALZEMELER:
  350 gr un 
1 paket (250 gr) margarin veya tereyağ 
1/2 çay bardağı sıvıyağ

ŞERBETİ İÇİN:
3 su bardağı şeker 
3 su bardağı su(ılık olacak)şekeri suda eritin.kaynatmaya gerek yok.

YAPILIŞI:
 Geniş bir tencerede yağımızı eritiyoruz sıvıyağıda ekleyip 1-2 defa karıştırıp unu ekliyoruz.burada en önemli iş kolunuza düşüyor.orta ateşte sürekli karıştırarak unun rengi (hafif kahverengi)değişene kadar karıştırıyoruz.PÜF NOKTASI:helvanın renginin olup olmadığını anlamak için cam çay tabağına 1 çay kaşığı kavurmakta olduğunuz karışımdan koyun üzerine de hazırladığınız şerbetten bir çay kaşığı koyup karıştırın.,rengi açıksa biraz daha kavurun bu yöntemle helvanızın rengini ayarlayabilirsiniz.kavurma işlemi bittikten sonra tencereyi ocaktan alın,şimdi çoooook dikkkatli olun şerbetimizin yarısını kavrulmuş unumuza ekliyoruz bu esnada fokur fokur kaynayacaktır,aman yanmayın.kaşıkla bastıra bastıra küçük topaklanmaları iyice ezin.arta kalan şerbeti de azar azar helvaya yedirin,tadını kontrol edin şerbeti yeterli ise arta kalan şerbeti koymaya bilirsiniz.cevizle süsleyebilisiniz.AFİYET OLSUN.

Kadayıf Mantısı

 
MALZEMELER:
150 gr kıyma,
1 çay kaşığı nane,
tatlı kaşığı karabiber
1 diş sarmısak,
1 orta boy soğan(minik doğranmış)
tuz,kadayıf ,
1 çorba kaşığı tereyağ(kızartmak için)
1 çorba kaşığı sıvıyağ
1 çorba kaşığı eritilmiş tereyağ (sararken kullanılacak)
 YAPILIŞI: 
Kıyma,nane,sarmıs
ak,soğan,tuz,karabiber ,tuz yoğurup fındıktan biraz büyük köftecikler yapıyoruz,1 çorba kaşığı tereyağını eritip köfteçikleri renk değiştirene kadar soteliyoruz.Sıvıyağ ve tereyağını eritiyoruz,elimizi biraz yağlayıp kadayıfı alıyoruz kofteciği kadayıfa dolma sarar gibi sarıyoruz(elinizi yağlamayı unutmayın)fırın kabını yağlayıp yaptıklarımızı. diziyoruz.fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.üzerine sarmısaklı yoğurt , salçalı sos döküp afiyetle yiyoruz..

30 Ocak 2013 Çarşamba

Kereviz Salatası


 MALZEMELER:
1 adet orta boy kereviz,
1 adet havuç 
1 avuç iri dövulmüş ceviz
2-3 diş sarımsak,
1/2 kase yoğurt,
3 yemek kaşığı mayonez
 2-3 yemek kaşığı sıvıyağ 

YAPILIŞI:
kereviz ve havucu rendeleyip yagda biraz kavuruyoruz ve ocaktan alıp soğumaya bırakıyoruz o arada mayonez,yogurt,sarmısak,tuzu karıştırıp soğuyan kereviz ve havucumuza dahil ediyoruz.en son cevizleri ekleyip servis yapıyoruz..

Zeytinyağlı Enginar


MALZEMELER:
 4 adet enginar
1 adet soğan
1.5 su bardağı su
1 çay bardağı zeytin yağı
2 kesme şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım limon suyu
Hazır garnitür


YAPILIŞI:
Çok basit bir o kadarda lezzetli.enginarların kenarlarında ve altında bulunan sert yerlerini biçakla elma soyar gibi kesiyoruz,bol limonlu suda enginarların kararmaması için bekletiyoruz.Garnitürü        (isterseniz kendiniz evde biraz bezelye,havuç,patates haşlayıp)1 adet soğanla yağda soteliyoruz.tencereye enginarları diziyoruz, her enginarın 2 kaşık garnitürle içlerini dolduruyoruz.

PÜF NOKTASI:Zeytinyağlı yemeklerde ,yemek piştikten sonra, soğuyuncaya kadar tencerenin kapağı açılmaz.